Offentliga toaletter

En offentlig toalett är en av våra städers mest nödvändiga byggnader. Vem har väl inte irrat runt och letat efter någon av dessa inrättningar, med panik i blicken och benen i kors? När man som bäst behöver dem står de ingenstans att finna. På restauranger och hotell tillåter man ofta bara ställets egna gäster att besöka bekvämlighetsinrättningarna. Många städer prioriterar inte byggandet av offentliga toaletter, eller glömmer helt enkelt bort dem när de planerar nya shoppingcenters, parker eller andra offentliga platser. Detta resulterar i att undanskymda platser ofta stinker urin, vilket är svårt att få bort till och med med de starkaste rengöringsmedel. Vid större evenemang ställer arrangörerna ofta fram mobila toaletter, så kallade bajamajor. Man rekommenderar en bajamaja per 50 besökare, något som vi som stått i kö utanför en sådan inrättning vet att arrangörerna sällan håller sig till. Därför har man lärt sig att planera sina besök så att läget så att säga inte är akut när man söker upp toan.

Uppsala får fler offentliga toaletter

Invånarna i Uppsala har länge befunnit sig i en slags nödsituation. Staden har nära 150.000 invånare men bara sex offentliga toaletter med sammanlagt 19 rum. Nästan alla dessa ligger i eller i anslutning till centrum. Så när man befinner sig i Uppsala och plötsligt känner att naturlagarna tränger på så har man hittills i stort sett bara haft restauranger och kaféer att göra ofrivilliga besök till. Det ska nu kommunen råda bot på och man planerar därför att bygga fler toaletter i Uppsala. Det kommer att bli mellan fem och tio nya offentliga anläggningar. Man har ännu inte bestämt exakt var de ska ligga, men utgångspunkten är att de ska vara väl upplysa och placeras på platser där det känns tryggt att besöka dem. Det är också viktigt att det är enkelt att hålla dem rena och snygga. Man planerar att också fokusera på att bygga toaletterna så robusta att de är svåra att vandalisera. Detta görs bland annat genom att välja slitstarka material till både inredningen och fasaden. Man ska också bygga in handfat, handtork, papperskorg och tvålpump i väggen.

Herrtoa och damtoa

Toaletter kan byggas i många olika modeller och i varierande design. Ska man bygga eller renovera en toalett eller ett badrum, oavsett om det är hemma i lägenheten eller om det är en offentlig variant, letar man upp en lämplig byggare som har kunskap om badrumsrenovering Stockholm eller på annan ort. De flesta offentliga toaletter kostar pengar att besöka. För det mesta stoppar man in ett mynt i dörren som då låses upp. Många offentliga toaletter delas upp i herrtoa och damtoa, något som många kvinnor anser är orättvist. Oftast känns nämligen kön till damernas milslång, medan herrarna svischar förbi in genom sin dörr, gör det de ska, och svischar ut igen i en process som tar cirka 10 sekunder. Motsvarande process tar cirka 3 minuter för kvinnor, så toalettköandet är ett område där jämlikheten lämnar en hel del övrigt att önska. Har man en kö på 10 kvinnor för en toalett, kan man alltså tvingas vänta i en hel halvtimme. Då gäller det att vara ute i tid.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews