Gå en utbildning inom bygg och anläggning

Att arbeta inom bygg och anläggning kräver idag ofta någon form av utbildning. Det gäller särskilt den som vill utveckla sin kompetens och arbeta sig till en högre position. Även byggarbetare som vill driva sitt eget företag är väl betjänta av att skaffa sig en utbildning inom området. Numera går det att utbilda sig inom bygg och anläggning redan i ung ålder. Det ger en stabil kunskapsgrund att stå inför framtida projekt i branschen. Dessutom ger det eleverna möjligheten att skapa ett nätverk med likasinnade som kan komma väl till pass i yrkeslivet.

För den som vill gå ett byggprogram på gymnasiet ligger bygg- och anläggningsprogrammet närmast till hands. Det infördes 2011 i den stora gymnasiereformen och hade tidigare sin motsvarighet i byggprogrammet. Varje elev kan välja en av fem inriktningar: anläggningsfordon, plåtslageri, måleri, husbyggnad samt mark och anläggning. Det ger goda förutsättningar för en djup och specialiserad inriktning inom något ämne som ger rätt verktyg för ett yrkesliv inom byggbranschen. Programmet är tre år långt och syftar till att ge eleverna grundläggande egenskaperna för att arbeta som byggare eller någon annan roll i branschen.

Alla har inte klart för sig vilket yrke de vill arbeta med redan i gymnasiet. Därför finns det också eftergymnasiala utbildningar som ger förutsättningarna för att arbeta som byggare i ett senare skede. Det finns en rad olika lärocenter som erbjuder byggutbildningar. Som potentiell student gäller det att välja en utbildning som innehåller rätt moment för dig. Om du exempelvis vill arbeta inom en särskild del av byggbranschen gör du rätt i att försöka skräddarsy din utbildning efter dina intressen för att skapa så goda förutsättningar för succé som möjligt.

De allra flesta byggutbildningarna satsar på att ligga nära arbetslivet i sin utlärning. Det gör att du som genomgår en utbildning får lära dig praktiska saker som du sedan får direkt användning för när du ger dig ut för att praktisera ett yrke. Det kan handla om alltifrån hur du sätter in ett fönster till hur du mäter upp en husgrund, beroende på vilken typ av utbildning du har valt. Därtill finns det ofta en teoretisk del som kompletterar den praktiska.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews