Toaletter på allmänna platser

Det där med toaletter på allmänna platser, restauranger och liknande kan vara ett lite känsligt ämne. Det är många som helst inte vill besöka den här typen av toaletter alls. Det går dock att bygga toaletter som vem som helst vill besöka. Det gäller bara att tänka efter lite.

Bås eller riktiga toalettrum?

En sak som ofta kan vara en fråga om plats och ekonomi är om toaletterna ska vara i form av bås eller om det ska vara egna små rum med toalettstol och handfat. Många tycker att det är jobbigt och genant att gå på toaletter som bara är bås avskilda med en tunn vägg och där dörren inte sluter tätt. Minsta lilla ljud hörs och eventuella lukter sprids långt. Ett riktigt litet rum med toalett och handfat är ofta ett bättre val om det finns utrymme och ekonomi.

Inredning på toaletten

Hos Rörfokus finns det en hel del inredning som passar bra även på offentliga toaletter. En toalettstol, ett handfat och en spegel är bra att ha där. Dessutom behövs en soptunna, tvålhållare och pappershållare. En del toaletter har en sorts elektrisk tork som blåser händerna torra istället för pappershanddukar. Det finns både fördelar och nackdelar med dem.

Byggnation för att minska smittspridning

När man bygger offentliga toaletter är det viktigt att tänka på att en hel del kroppsvätskor sprider sig. Det är därför klokt att tänka på att minska smittspridningen så gott det går. Med handfat i toalettbåsen eller toalettrummen minskar risken något. Det är också klokt att tänka på vilka material som används på väggar och golv inne på toaletten. Det är bra om de är så lätta att rengöra som möjligt. Kakelfogar och liknande kan vara bra att undvika eftersom smuts ofta biter sig fast där. Även när det gäller den andra inredningen på toaletten är det bra att välja material som är enkelt att göra rent.

Toalettalternativ under byggnationen

När en toalett ska byggas om eller byggas på en allmän eller offentlig plats är det klokt att erbjuda besökarna ett annat alternativ så länge. Det kan till exempel handla om att man hänvisar till toaletter i närheten eller så sätter man upp så kallade bajamajor. De finns i olika storlekar och varianter. Till och med rullstolsburna kan använda de lite större varianterna.

Måste en allmän plats ha toalett?

Det finns vissa krav på att restauranger ska ha toaletter men det finns inget som säger att det ska finnas en toalett i till exempel en park. Det kan vara klokt att titta på regelverket om det är så att man planerar att starta upp ett företag som mer eller mindre ska rikta sig till allmänheten. Kanske kan man klara sig utan att inreda en offentlig toalett.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews