Lyckas med hemmarenoveringen
Att renovera i sitt hem är väldigt vanligt. Man kanske vill renovera i samband med att man har köpt en ny bostad eller så vill man renovera för att fräscha till, höja värdet på bostaden eller för att få en bättre standard i hemmet. Oavsett varför man väljer att renovera finns det två utrymmen som är vanligast att ge sig på. Det är köket och badrummet.
Även om det är tämligen vanligt att renovera hemma betyder det inte att det är hur enkelt som helst. Det är viktigt att man planerar noga innan man sätter igång och även dokumenterar under renoveringens gång. På så sätt kan man ha en lista att följa från början till slut, samtidigt som dokumentationen kan hjälpa till att följa projektets gång eller till exempel i samband med försäkringsfrågor längre fram. Hur ska man då göra för att lyckas med renoveringen? Vi har svaret!
1. Se till att du skapar en ordentlig planeringslista på allt som ska göras och allt som ska köpas in. Om du renoverar hemma kan du behöva skriva ner vilken inredning som du vill ha. Renoverar du för företag kan du istället behöva räkna upp föremål som entré, reception eller vändkors. Ett vändkors är utmärkt att använda sig av när man vill kunna räkna sina kunder eller för att säkerställa att bara en person i taget får inträde till lokalen.
2. Du behöver ha en tydlig budget för din renovering. Räkna gärna på att du behöver köpa in 10 % mer i material än vad du beräknar att använda dig av. Det är alltid skruvar som försvinner eller spikar som kröker sig.
3. Dela upp alla arbetsuppgifter. Om du utför renoveringen själv kan du dela upp dem mellan dig och hantverkaren (om en sådan behöver anlitas). Om ni är flera som ska vara med i hemmaprojektet delar ni upp momenten mellan er. Skriv ner när varje moment ska vara slutfört.
4. Skulle det uppstå problem? Ta tag i problemen direkt. Det finns ingen anledning att vänta och dra ut på det. Försök att lösa det så fort som möjligt så att du inte fastar i renoveringen och drar ut på tiden. Om du inte kan lösa problemet själv så våga fråga om råd. Du kan antingen kontakta en hantverkare för anlitning eller rådgivning, alternativt fråga runt bland vänner och bekanta som har kunskap inom ämnet.
5. Dokumentera allt som händer och allt som du gör. Du behöver naturligtvis inte fotografera varje spik som du slår ner, men försök att fota så mycket som möjligt. För det första är det roligt att se tillbaka på projektet och för det andra kan dokumentation vara nödvändig om du hamnar i ett försäkringsärende längre fram.