Jobba som golvläggare

Golvläggare är som många hantverkaryrken ett jobb där det finns stor efterfrågan, och där man lätt får jobb efter färdig utbildning. Det är ett yrke som till lika stora delar kräver praktisk färdighet och konstnärlig känsla, då man bör kunna ge råd åt sina kunder när det gäller färgval, formval och materialval. Kundkontakten innebär dessutom att man bör ha lätt för att umgås med människor. Den förmågan kan också vara viktig då man samarbetar med andra hantverkare på en byggplats, vilket ofta är fallet på exempelvis ett nybygge. Att vara golvläggare är också ett varierande yrke; trots att man alltid arbetar med att lägga in golv arbetar man med allt ifrån parkettgolv till linoleummattor, och de kräver alla sina särskilda tillvägagångssätt och tekniker.

För att utbilda sig till golvläggare bör man rikta in sig på yrket redan när man börjar gymnasiet. Då kan man nämligen gå Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Husbyggnad, i vilken golvläggning ingår. På många gymnasieskolor med Bygg- och anläggningsprogrammet kan man dessutom välja specialiserade kurser i just golvläggning. Efter avslutad gymnasieutbildning måste man gå som lärling hos ett golvläggarföretag under ungefär två och ett halvt år. Därefter är man en fullfjädrad golvläggare, och kan välja om man vill söka anställning hos ett hantverkarföretag eller om man vill starta en egen firma.

Golvläggare kan få jobb både av privatpersoner och inom byggindustrin, eftersom det finns jobb för dem både vid nybyggen och vid renoveringar av olika slag. Som golvläggare kan man också ägna sig åt att reparera golv på olika sätt, eller underhålla golv genom slipning och ytbehandling. Det finns med andra ord många sätt att bredda sin verksamhet och se till att man alltid har ett jobb som väntar.

Förutom de förutsättningar som beskrivs ovan, är det också bra att som golvläggare vara i någorlunda god fysisk form. Detta eftersom en stor del av arbetet utförs på knä, och innefattar en hel del tunga lyft, till exempel mattrullar. Man kan dock ta hjälp av de skydd och redskap som finns till hands för att underlätta arbetet, till exempel de särskilda arbetsbyxor hantverkare använder, med tjocka, dämpande inlägg i knäna, och en rullvagn som kan användas istället för att krypa framåt på knäna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews