Jobba som elektriker

Att jobba som elektriker kan innebära en mängd olika saker, beroende på vilken inriktning man har. Det finns till exempel industrielektriker, som har inriktat sig på att arbeta med tungt maskineri inom industrin. Även för de elektriker som gemene man har kontakt med när de till exempel ska renovera hemma finns flera olika vägar att gå, då de dels kan arbeta med nyproduktion inom byggbranschen, dels med nybyggen, renoveringar och reparationer hemma hos privatpersoner.

Oavsett vilket kommer man dock som elektriker att ha mer eller mindre kundkontakt, vilket betyder att en elektriker inte bara behöver teknisk kunskap, utan även ett visst mått av social kompetens och en förmåga att förklara sitt arbete för utomstående. Dessutom måste en elektriker kunna samarbeta med andra hantverkare, i alla fall om de väljer att arbeta inom nyproduktion eller med renoveringar.

De allra flesta elektriker arbetar inte som anställda, utan har ett eget företag. Det betyder att man förutom alla de kunskaper och den kompetens man behöver som elektriker dessutom måste ha tillräckliga administrativa kunskaper för att kunna sköta sin bokföring och allt annat pappersarbete som följer med att sköta ett företag. Om man vill minska på mängden pappersarbete, till exempel genom att slippa skicka påminnelsefakturor till kunder som inte betalar, kan man använda sig av factoring. På det sättet kan man få mer tid över till att lära sig det senaste inom elektrikerbranschen, eller helt enkelt till att tillbringa med tid med sin familj.

För att utbilda sig till elektriker bör man börja inrikta sig på yrket redan under gymnasietiden, då man kan välja el- och energiprogrammet med inriktning elteknik. Efter detta behöver man oftast gå som lärling hos en elektriker under en tid innan man kan anses färdigutbildad. Det kan också vara bra att tänka på att det ofta är krav på att inneha B-körkort för att få anställning, och att det är en stor fördel (om inte en nödvändighet) även om man har ett eget företag. Detta eftersom elektriker ju inte är ett yrke med en fast arbetsplats, utan ett yrke där man kan arbeta på olika platser varje dag.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews